27. února 2024

Tala vyrůstala v chudém předměstí Bejrútu. Během libanonské občanské války utekla s rodiči a sourozenci do Sýrie, kde dokončila odborné vzdělání. Po škole v roce 2002 se seznámila se syrským mladíkem a provdala se za něj. Následovalo několik životních peripetií, než díky centru Tahaddi našla stabilnější život pro sebe a svou rodinu. Dnes pracuje v šicí dílně a její děti chodí do školy nebo mají práci.

27. února 2024 - „Svým dětem chci nabídnout důstojný život, který si zaslouží,“ říká švadlena Tala

Když po začátku syrské války v roce 2011 shořel při leteckých útocích dům, kde její nová rodina žila, uprchla se dvěma dětmi do Libanonu a manžel zůstal v Sýrii. Při návratu do Bejrútu se Tala setkala s matkou, která se do země vrátila již před lety a která bojovala s rakovinou. Bohužel pár ní po šťastném shledání Talina matka zemřela.

Tehdy poprvé jí pomohlo komunitní centrum Tahaddi, které dlouhodobě podporujeme i díky darům z Postní sbírky. Pomoc našla i v psychosociálním a zdravotním středisku, jež je součástí Tahaddi. Její děti se zapsaly do vzdělávacích kurzů, rodina obdržela potravinové poukázky, věci do domácnosti a oblečení a lékařskou pomoc, kdykoliv ji někdo z rodiny potřeboval.

Talin manžel zůstával v Sýrii a přicházely o něm různé zprávy. Jednou se dozvěděla, že její muž zemřel, později však dostala informaci, že je stále naživu. Jakmile se v roce 2015 zdálo, že se situace uklidnila, Tala se i s oběma dětmi do Sýrie vrátila.

Jenže situace byla nadále děsivá. Téměř vše bylo zničeno. Potom se stalo něco nepředstavitelného. Jejího muže zabily bomby při útěku z jedné oblasti do druhé a později při dalším útěku zemřela i Talina dcera, které bylo tehdy jen 15 let. Mladá vdova byla zdrcená. Těhotná a se třemi žijícími dětmi se v listopadu 2019 vrátila zpátky do Libanonu, tentokrát natrvalo.

„Díky Bohu mi centrum Tahaddi vyšlo vstříc a znovu zaregistrovalo mé děti v školní docházky,“ vzpomíná na naději, které se jí dostalo v těžkých chvílích.

Když zjistila, že jí chybí doklady totožnosti, vynaložili pracovníci centra Tahaddi velké úsilí, aby průkazy Taliným dětem zajistili. Terapeutka z centra nabídla jí a mladšímu synovi, který se potýkal s hlubokou bolestí a hněvem, velmi potřebnou duševní podporu.

V centru našla také zaměstnání. Po pohovoru a zkouškách jejích schopností ji přijali do šicí dílny. Jejím prvním úkolem bylo vypomáhat s výrobou obrovské zakázky obličejových masek během pandemie covid-19. Poté se učila profesionálním technikám šití a poprvé začala vydělávat peníze.

Začala splácet dluhy a věnovat se potřebám svých dětí. Jako žena se cítila schopná a silná. Stala se sebevědomější a víc si věřila. Už nemusela čekat, až jí někdo dá peníze na nákup věcí, které její rodina potřebovala.

Tala a její čtyři děti, Youssef, Samir, Salwa a SaraTala s dětmi, nejstarším Youssefem, synem Samirem (vpravo) a dcerami Salwou a Sarou

Taliny děti

Nejmladší Talina dcera Sara nastoupila v září 2023 do školky centra Tahaddi a prý trochu bojuje s brzkým vstáváním. Sedmiletá dcera Salwa, jejíž fotografie je na plakátu naší letošní Postní sbírky, navštěvuje školu rovněž v centru Tahaddi. Když přijde domů, podělí se s mámou o vše, co se ve škole naučila. Šla jí hlavně angličtina. Učitelé o malé Salwě říkají, že je to chytré a citlivé dítě. Jen když se zeptá, proč její kamarádka má tatínka a ona ne, cítí Tala bolest a neví, jak a co odpovědět.

Talin osmiletý syn Samir nejdřív absolvoval mateřskou školku centra Tahaddi a následně přešel do nedaleké státní školy. Nyní chodí do druhé třídy. Do centra stále dochází a navštěvuje Podpůrný program domácích úkolů neboli odpolední doučování angličtiny, arabštiny, matematiky a přírodních věd, kde podle Taly vyučují milí, přátelští a velmi vstřícní učitelé.

Nedávno vyjádřil své ambice vlastnit jednou restauraci. Má vášeň pro vaření. Často pomáhá Tale v kuchyni, což ji utvrzuje v přesvědčení, že by se z něj v budoucnu opravdu mohl stát dobrý a uznávaný kuchař.

Nejstarší syn Youssef absolvoval v centru Tahaddi dva roky základního vzdělávání a potom pokračoval ve studiu počítačového programování a angličtiny v partnerské nevládní organizaci Bedayati. Díky vynikajícím studijním výsledkům ho centrum Tahaddi podpořilo při zápisu na technický institut, kde pokračoval ve studiu počítačového programování.

Ze svého snu stát se vysoce kvalifikovaným odborníkem na počítače ustoupil. Snad jen na čas. Nepodařilo se mu totiž najít uplatnění v oboru. Viděl své vrstevníci, jak si zajišťují práci, aby uživili své rodiny, a rozhodl se udělat totéž. Nyní vykonává praxi v truhlářském oddělení ve velké firmě v bejrútské čtvrti Hadath.

Tala s dcerou SarouTala s dcerou Sarou

„Přeji si, aby byla moje rodina zdravá. A doufám v budoucnost, kdy naše země bude nabízet více příležitostí a méně problémů pro mladou generaci, včetně mých dětí. Bez potřebných změn bychom mohli být nuceni uvažovat o odchodu ze země s případnou pomocí ze zahraničí," ukončeuje své vyprávění Tala.

Kvůli přetrvávající neutěšené a politické krizi v Libanonu představuje komunitní centrum Tahaddi se všemi svými aktivitami důležitou pomoc lidem žijících v bejrútské chudinské čtvrti Hay el Gharbeh. I proto naše Humanitární středisko Diakonie ČCE může díky darům v Postní sbírce nadále podporovat jeho pomoc rodinám, jako je ta Talina.